Ο Καναδάς αναμένεται να υποβάλει υποψηφιότητα για την έδρα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ - Εθνικό

Ο Καναδάς αναμένεται να υποβάλει υποψηφιότητα για την έδρα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ – Εθνικό

Ο Καναδάς ρίχνει το καπέλο του στο ρινγκ για μια θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, υποσχόμενος να προωθήσει ζητήματα από την διαδικτυακή ομιλία έως την πρόσβαση στην άμβλωση.

Η υπουργός Εξωτερικών Melanie Joly θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα την υποψηφιότητα του Καναδά για να υπηρετήσει στο συμβούλιο για το 2028 έως το 2030, μέσω εκλογών που ενδέχεται να διεξαχθούν το 2026.

Δύο κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια πριν από την επίσημη ανακοίνωση λένε ότι ο Καναδάς εργάζεται σε μια προσπάθεια που θα τονίσει έξι βασικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης των κρατών για τη σύλληψη υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η προώθηση της ισότητας των φύλων, των δικαιωμάτων LGBTQ, της σεξουαλικής υγείας και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων θα είναι ένα άλλο επίκεντρο της υποψηφιότητας του Καναδά.

Ο Καναδάς σχεδιάζει να επαναλάβει την εστίαση της κυβέρνησης Χάρπερ στην ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ενώ τη συνδέει με προγράμματα κατά του ρατσισμού και προωθεί τη συμφιλίωση με τους αυτόχθονες πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει ανακοινώσει συμμετοχή για μία από τις τρεις θέσεις που θα είναι διαθέσιμες σε χώρες που ανήκουν σε μια ομάδα 28, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Δυτικής Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.


Κάντε κλικ για αναπαραγωγή βίντεο: «Ο δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτρέπει τις χώρες να επικεντρωθούν στη διεθνή δικαιοσύνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»


Ο δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επικεντρωθεί στη διεθνή δικαιοσύνη


Το Συμβούλιο διερευνά εικαζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κράτη του ΟΗΕ, που διαπράττονται από κυβερνήσεις ή φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Εκδίδει επίσης εκθέσεις για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά, όπως η συνεχιζόμενη καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών από το Ιράν.

Η Joly θα πιέσει για τα διαδικτυακά ανθρώπινα δικαιώματα, βασιζόμενη στον Freedom Online Coalition, μια ομάδα που ωθεί τους ανθρώπους να εκφραστούν στο διαδίκτυο και να προστατεύσουν το απόρρητό τους.

Η Οτάβα είναι επίσης πιθανό να πιέσει για τη ρύθμιση των πλατφορμών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποκίνηση βίας. Για παράδειγμα, οι ταραχές κατά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ έχουν συνδεθεί με εμπρηστικά ψέματα που κυκλοφορούν στο Facebook.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Ένα άλλο μέρος της προσφοράς θα αφορά την ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή με τρόπο που να περιλαμβάνει την προστασία των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών και τη συνέχιση των εργασιών για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοδότησης για μικρότερες χώρες που αντιμετωπίζουν τακτικά φυσικές καταστροφές.


Κάντε κλικ για αναπαραγωγή βίντεο: «Η Τζόλι καλεί τον Κινέζο πρεσβευτή μετά από υποτιθέμενες απειλές σε συντηρητικό βουλευτή»


Η Τζόλι καλεί τον Κινέζο πρεσβευτή μετά από υποτιθέμενες απειλές προς τον συντηρητικό βουλευτή


Η Joly σκοπεύει να είναι ταπεινή ενώ πιέζει τον κόσμο να τα πάει καλύτερα, αναγνωρίζοντας την αποτυχία του Καναδά να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η επίλυση ανισοτήτων στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και η παροχή δίκαιων υπηρεσιών στους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Ένας αξιωματούχος που γνωρίζει την επικείμενη προσφορά του Καναδά λέει ότι η Οτάβα κάνει συνειδητή επιλογή να συνεργαστεί με έναν ελαττωματικό οργανισμό ως μέσο για την επίτευξη αλλαγής μέσω πολυμερών θεσμών.

Ομάδες όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκριναν το συμβούλιο για την εκλογή «σοβαρών παραβατών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το Καμερούν, η Ερυθραία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» στις τάξεις του.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Η Ρωσία αποχώρησε από το όργανο που εδρεύει στη Γενεύη αφού τα μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν από τη Μόσχα να τερματίσει τη συμμετοχή της λίγο μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Το 2020, η κυβέρνηση Τριντό έχασε την υποψηφιότητά της για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από χρόνια πιέσεις για να επανενταχθεί σε αυτό το όργανο.

& αντιγραφή 2023 The Canadian Press

Paylaşın