Ο μακροχρόνιος COVID επηρεάζει το 10% των ανθρώπων μετά από λοίμωξη από όμικρον, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη - National

Ο μακροχρόνιος COVID επηρεάζει το 10% των ανθρώπων μετά από λοίμωξη από όμικρον, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη – National

Σύμφωνα με έρευνα σε σχεδόν 10.000 Αμερικανούς που στοχεύει να βοηθήσει στην αποκάλυψη της μυστηριώδους κατάστασης, περίπου το 10 τοις εκατό των ανθρώπων φαίνεται να υποφέρουν μακροχρόνια από COVID μετά από λοίμωξη από όμικρον, μια εκτίμηση χαμηλότερη από ό,τι νωρίτερα στην πανδημία.

Τα πρώτα ευρήματα από τη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας υπογραμμίζουν μια ντουζίνα συμπτώματα που είναι πιο χαρακτηριστικά του μακροχρόνιου COVID-19, ο γενικός όρος για τα ενίοτε εξουθενωτικά προβλήματα υγείας που μπορεί να επιμείνουν για μήνες ή χρόνια ακόμα και μετά από ένα ήπιο κρούσμα COVID-19.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν εδώ και καιρό τον COVID, με δεκάδες ευρέως ποικίλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης και της ομίχλης του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι το προκαλεί, γιατί επηρεάζει μόνο ορισμένους ανθρώπους, πώς να το αντιμετωπίσουν — ή ακόμα και πώς να το διαγνώσουν καλύτερα. Ο καλύτερος καθορισμός της συνθήκης είναι απαραίτητος για την έρευνα για να πάρει αυτές τις απαντήσεις.

«Μερικές φορές ακούω ανθρώπους να λένε: «Ω, όλοι είναι λίγο κουρασμένοι», είπε η Δρ Leora Horwitz του NYU Langone Health, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. “Όχι, υπάρχει κάτι διαφορετικό για τους ανθρώπους που έχουν COVID για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε.”

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Journal of the American Medical Association, περιλαμβάνει περισσότερους από 8.600 ενήλικες που είχαν COVID-19 σε διάφορα σημεία της πανδημίας, σε σύγκριση με άλλους 1.100 που δεν είχαν μολυνθεί.


Κάντε κλικ για αναπαραγωγή βίντεο:


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan ερευνούν μακροχρόνιες θεραπείες για τον COVID


Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου ένας στους τρεις ασθενείς με COVID-19 έχει βιώσει μακροχρόνια COVID-19. Αυτό συγκρίνεται με τους συμμετέχοντες στη μελέτη NIH που ανέφεραν ότι ήταν άρρωστοι πριν αρχίσει να εξαπλώνεται η παραλλαγή του όμικρον στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021. Τότε επίσης ξεκίνησε η μελέτη και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι άτομα που είχαν ήδη μακροχρόνια συμπτώματα COVID ήταν πιο πιθανό να εγγραφούν.

Ωστόσο, περίπου 2.230 ασθενείς εμφάνισαν την πρώτη τους μόλυνση από κορωνοϊό μετά την έναρξη της μελέτης, η οποία τους επέτρεψε να αναφέρουν συμπτώματα σε πραγματικό χρόνο – και μόνο το 10% περίπου παρουσίασε μακροχρόνια συμπτώματα μετά από έξι μήνες.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ο κίνδυνος μακροπρόθεσμου COVID έχει μειωθεί από την εμφάνιση του omicron. οι απόγονοί του εξαπλώνονται ακόμα.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πώς να εντοπίσετε και να βοηθήσετε όσους είχαν COVID για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε σε δώδεκα συμπτώματα που μπορεί να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του μακροπρόθεσμου COVID: κόπωση. ομίχλη εγκεφάλου? ζάλη; γαστρεντερικά συμπτώματα? αίσθημα παλμών? Σεξουαλικά προβλήματα? απώλεια όσφρησης ή γεύσης. δίψα; χρόνιος βήχας? πόνος στο στήθος; επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από δραστηριότητα και μη φυσιολογικές κινήσεις.


Κάντε κλικ για αναπαραγωγή βίντεο:


Γυναίκα από την Αλμπέρτα με μακρά COVID που ζει με τρομερή γεύση, μυρωδιά για σχεδόν ένα χρόνο


Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα συμπτώματα, προσπαθώντας να καθορίσουν ένα όριο που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στην εγγραφή παρόμοιων ασθενών σε δοκιμές πιθανών μακροχρόνιων θεραπειών για τον COVID, ως μέρος της δοκιμής NIH ή αλλού, για σύγκριση μήλων με μήλα.

Ο Χόρβιτς τόνισε ότι οι γιατροί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτήν τη λίστα για να διαγνώσουν κάποιον με μακροχρόνιο COVID – είναι απλώς ένα πιθανό ερευνητικό εργαλείο. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ή πολλά – ή άλλα συμπτώματα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα – και εξακολουθούν να παρουσιάζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τον κοροναϊό.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Όλοι ερευνούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον COVID, αλλά «δεν ξέρουμε καν τι σημαίνει αυτό», είπε ο Horwitz.

& αντιγραφή 2023 The Canadian Press

Paylaşın