Πυρκαγιές στην Αλμπέρτα: Πώς να προστατεύσετε την υγεία σας καθώς ο καπνός ταξιδεύει στον Καναδά - Εθνικό

Πυρκαγιές στην Αλμπέρτα: Πώς να προστατεύσετε την υγεία σας καθώς ο καπνός ταξιδεύει στον Καναδά – Εθνικό

Καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε στη Βρετανική Κολομβία και την Αλμπέρτα, τα αποτελέσματα των φλόγων γίνονται αισθητά σε ολόκληρο τον Καναδά με πυκνούς καπνούς να ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια από τα Βορειοδυτικά Εδάφη στην Ανατολική Ακτή.

Όταν καίγεται μια πυρκαγιά, απελευθερώνει ρύπους στον αέρα, όπως διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.


Κάντε κλικ για αναπαραγωγή βίντεο:


Βίντεο από το Clearwater River Dene Nation καταγράφει την υπολειπόμενη φωτιά και τον καπνό που προκαλούν μειωμένη ορατότητα


«Μπορεί να ταξιδέψει μίλια και μίλια μακριά από την πραγματική φωτιά», εξήγησε η Angela Yao, ανώτερη επιστήμονας στο BC Center for Disease Control. «Και όταν φτάσει σε εμάς, μπορεί να μπει αρκετά βαθιά στους πνεύμονές μας και να προκαλέσει φλεγμονή».

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Συμπτώματα καπνού από την πυρκαγιά

Τα συμπτώματα καπνού από την πυρκαγιά μπορεί να ποικίλλουν, είπε ο Yao.

Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμένα μάτια, πονόλαιμο ή πονοκέφαλο, ενώ πιο σοβαρά συμπτώματα όπως συριγμός, δύσπνοια και πόνος στο στήθος είναι πιο συχνά σε ευάλωτες ομάδες όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως όπως το άσθμα ή ο διαβήτης.

Η εποχή των πυρκαγιών στον Καναδά όχι μόνο επιμηκύνεται λόγω του θερμαινόμενου κλίματος, αλλά και εντείνεται, εξήγησε ο Μοχίτ Μπουτάνι, ειδικός στους πνεύμονες στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Και ως αποτέλεσμα, πολύ περισσότερος καπνός και πολύ περισσότερα σωματίδια απελευθερώνονται στον αέρα, πρόσθεσε.

«Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερους ασθενείς στα επείγοντα που έχουν συμπτώματα ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών», είπε ο Μπουτάνι. Βλέπουμε ασθενείς που κανονικά δεν είχαν προβλήματα με την υποκείμενη πνευμονοπάθεια και την καρδιακή τους νόσο να έχουν την επιδείνωση αυτών των καταστάσεων και χρειάζονται πιο επείγουσα παρακολούθηση».

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Από το απόγευμα της Τετάρτης υπήρχαν 148 ενεργές πυρκαγιές σε όλο τον Καναδά. 43 καίγονταν μέσα Βρετανική Κολούμπια και 81 ίντσες Αλμπέρτα.

Ο καπνός από μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κοντά στο Lodgepole, Alta., εμφανίζεται σε αυτό το φυλλάδιο φωτογραφία με ημερομηνία 4 Μαΐου 2023.

Alberta Wildfire/The Canadian Press

Οι πυρκαγιές είναι τόσο σφοδρές στην Αλμπέρτα που η επαρχία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με σχεδόν 30.000 ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις φλόγες την περασμένη εβδομάδα. Τμήματα της επαρχίας, όπως το Έντμοντον, διατρέχουν επίσης «μέτριο κίνδυνο» για την υγεία της ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με το Environment Canada.

Ο βαρύς καπνός που παρατηρείται στο π.Χ. και στην Αλμπέρτα δεν περιορίζεται σε αυτήν την περιοχή — μπορεί να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιάδες μίλια από τη ζώνη πυρκαγιάς.

Ο επικεφαλής μετεωρολόγος της Global News, Άντονι Φάρνελ, δήλωσε την Τρίτη ότι υπήρχε μια κορδέλα καπνού που εκτείνεται από την Αλμπέρτα πάνω από τα βορειοδυτικά εδάφη και το Νούναβουτ, μέσω των Μεγάλων Λιμνών και σε όλη τη διαδρομή από τις ακτές της Νέας Γης.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

“Έχει χτυπήσει το νότιο Οντάριο, αρκετά παχύ σε σημεία που σχεδόν μπλοκάρει τον ήλιο”, είπε ο Farnell, προσθέτοντας ότι επειδή ο καπνός βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, δεν θα επηρεάσει την ποιότητα του αέρα σε αυτήν την περιοχή.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές αποτελείται από έναν συνδυασμό αερίων και σωματιδίων που υφίστανται χημικές αντιδράσεις καθώς απομακρύνονται από τη φωτιά, σύμφωνα με BC Center for Disease Control.

Τα σωματίδια στον καπνό της πυρκαγιάς είναι μικρά, αλλά τείνουν να συσσωρεύονται καθώς ταξιδεύουν. Τα σωματίδια (PM2,5), ένας από τους πιο ανησυχητικούς ρύπους στον καπνό των δασικών πυρκαγιών, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

«Τα λεπτά σωματίδια είναι πολύ μικρά», είπε ο Yao. «Όταν φτάσουν σε ένα άτομο, μπορεί να μπουν στους πνεύμονές σας και να προκαλέσουν φλεγμονή απευθείας ή να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να εισέλθουν στην ανθρώπινη κυκλοφορία».

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Σύνθεση καπνού πυρκαγιάς. Jen Burgess/IsolineStudios για το BC Center for Disease Control.

Ο Δρ. Η Courtney Howard, γιατρός στα επείγοντα στα Βορειοδυτικά Εδάφη, η οποία είναι επίσης ερευνήτρια για τις πυρκαγιές και την υγεία, είπε ότι ενώ η βιβλιογραφία εξακολουθεί να εξελίσσεται, οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι η έκθεση στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, άσθματος, καρδιαγγειακών παθήσεων. . προβλήματα και παροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Για παράδειγμα, ο Howard, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Yellowknife, δημοσίευσε μια μελέτη το 2021 Το BMJ άνοιξε, και διαπίστωσε ότι οι πυρκαγιές αύξησαν τις επισκέψεις στα επείγοντα που σχετίζονται με το άσθμα και την πνευμονία, καθώς και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο ΧΑΠ.

ένα Μελέτη από το 2021 διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια έκθεση στον καπνό της πυρκαγιάς συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας με ΧΑΠ. Μια άλλη μελέτη δημοσιεύθηκε το 2020 είπε ότι οι καρδιακές ανακοπές αυξήθηκαν με την έκθεση στον καπνό από τις πυρκαγιές.


Κάντε κλικ για αναπαραγωγή βίντεο: «Η βραχυπρόθεσμη έκθεση στον καπνό από τις πυρκαγιές του Fort McMurray επηρέασε τους πνεύμονες των αξιωματικών του RCMP: μελέτη»


Η βραχυπρόθεσμη έκθεση στον καπνό του Fort McMurray από τις πυρκαγιές επηρέασε τους πνεύμονες των αξιωματικών του RCMP: μελέτη


Και σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 δημοσιευτηκε σε Το Lancet, η παρατεταμένη έκθεση στις πυρκαγιές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και όγκων του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, πολλοί από τους ρύπους που εκπέμπονται από τις πυρκαγιές είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο, όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και τα βαρέα μέταλλα.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Όχι μόνο υπάρχουν σωματικές επιπτώσεις, αλλά οι πυρκαγιές επηρεάζουν επίσης την ψυχική υγεία, είπε ο Χάουαρντ.

Είπε ότι εάν οι άνθρωποι εξαναγκάζονται σε εσωτερικούς χώρους λόγω του πυκνού καπνού στην περιοχή από τις πυρκαγιές, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται αποκομμένοι από την ύπαιθρο, την οικογένειά τους και την κοινότητά τους.

«Αυτή είναι μια έκφραση οικολογικής ανησυχίας», είπε. “Και ξέρουμε ότι θα δούμε περισσότερα καπνιστά καλοκαίρια καθώς το κλίμα αλλάζει. Θα χειροτερέψει στατικά.”

Πώς να προστατέψετε την υγεία σας

Οι Καναδοί είναι πιθανό να βιώσουν ένα «καπνισμένο καλοκαίρι» λόγω της πρόωρης έναρξης της εποχής των πυρκαγιών, είπε ο Χάουαρντ.

Είπε ότι ο πρώτος τρόπος για να προστατευτείτε από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς – είτε βρίσκεστε στην Αλμπέρτα, το Οντάριο, τη Νέα Γη ή ενδιάμεσα – είναι να ελέγξετε το Health Canada Δείκτης υγείας ποιότητας αέρα. Εάν πληκτρολογήσετε το όνομα του χωριού ή της πόλης σας στη λειτουργία αναζήτησης, θα δείτε την ποιότητα του αέρα στην περιοχή.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Ο δείκτης υγείας της ποιότητας του αέρα κυμαίνεται από χαμηλό κίνδυνο (περίπου ένα έως τρία στην κλίμακα) έως υψηλό κίνδυνο (περίπου επτά έως δέκα στην κλίμακα).

Εάν ο δείκτης ποιότητας του αέρα υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο, είπε ο Χάουαρντ, οι άνθρωποι θα πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, εάν είναι δυνατόν.


Κάντε κλικ για αναπαραγωγή βίντεο:


Καπνισμένοι ουρανοί εκνευριστικοί για κάποιους, επικίνδυνοι για άλλους


Εάν η κλίμακα είναι μέτριου κινδύνου, ο Χάουαρντ είπε ότι άτομα με διαφορετικές ευπάθειες, όπως μια προϋπάρχουσα αναπνευστική πάθηση, μπορεί να θέλουν να τροποποιήσουν τη δραστηριότητά τους επειδή υπάρχει κίνδυνος.

Ένας άλλος τρόπος για να παραμείνετε προστατευμένοι είναι να επενδύσετε σε ένα φίλτρο HEPA (High Efficiency Particulate Air), πρόσθεσε.

Εάν πρέπει να βγείτε έξω, συνιστάται να φορέσετε μια μάσκα N95 ή KN95», είπε ο Χάουαρντ. «Εάν έχετε μια σωστά τοποθετημένη μάσκα, μπορεί να φιλτράρει πολύ καπνό.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

«Ειδικά αν είστε κάποιος που είναι ευάλωτος, αν είστε κάποιος που εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους και δεν μπορεί να μειώσει τις ώρες σας υπό αυτές τις συνθήκες, ένα ζευγάρι μάσκες που εφαρμόζουν καλά μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο».

— με αρχεία από τους Ryan Rocca και Saba Aziz της Global News

Paylaşın