Το 31% των Αμερικανών λέει ότι οι φίλοι ή η οικογένεια τους χρωστάνε χρήματα

Τα χρήματα μπορεί να είναι ένα οδυνηρό θέμα για μερικούς ανθρώπους – μπορεί να συνοδεύονται από συναισθηματικές αποσκευές, δημιουργώντας συναισθήματα θυμού, φόβου και ανασφάλειας. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν δανείζετε χρήματα σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ειδικά εάν τα χρήματα δεν επιστραφούν.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το δανεισμό και τον δανεισμό σε αγαπημένα πρόσωπα, το LendingTree ερεύνησε περισσότερους από 2.000 κατοίκους ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων χρωστούσε χρήματα από έναν φίλο ή συγγενή, με αποτέλεσμα πολλές τύψεις και ένταση – ή ακόμα και το πλήρες τέλος της σχέσης.

Κύρια ευρήματα

 • Το 31% των Αμερικανών λέει ότι ένα αγαπημένο τους πρόσωπο του χρωστάει χρήματα, με μέσο ποσό 400 $. Οι φίλοι και τα αδέρφια ήταν οι πιο πιθανοί οφειλέτες και οι Gen Zers ήταν πιο πιθανό να χρωστήσουν χρήματα από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. (Διαβάστε περισσότερα)
 • αγαπημένα πρόσωπα ήταν πιθανότατα να δανειστεί χρήματα για να πληρώσει τα χρέη, ακολουθούμενη από την κάλυψη των εξόδων γευμάτων και φυσικού αερίου. (Διαβάστε περισσότερα)
 • Σχεδόν οι μισοί από αυτούς χρωστούσαν χρήματα σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο συγγνώμη που το δάνεισα, και περίπου 1 στους 6 λένε ότι είχαν χρήματα καταστρέψει μια σχέση. (Διαβάστε περισσότερα)
 • Από την άλλη, περίπου το 60% των Millennials και των Gen Zers το λένε Οι εφαρμογές πληρωμών όπως το Venmo είχαν θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις τους μειώνοντας την αμηχανία γύρω από το να ζητάς από τους αγαπημένους σου χρήματα που οφείλονται. (Διαβάστε περισσότερα)

Ποιοι Αμερικανοί χρωστάνε χρήματα στους αγαπημένους τους;

Σχεδόν 1 στους 3 από τους ερωτηθέντες από το LendingTree (31%) ανέφεραν ότι ένα αγαπημένο τους πρόσωπο είχε χρέος απέναντί ​​τους. Σε αυτήν την ομάδα δανειστών, όσοι έδωσαν χρήματα σε έναν φίλο (49%) ή σε αδερφό (26%) ήταν οι πιο συνηθισμένοι, με την πλήρη λίστα να έχει ως εξής:

 • Φίλος (49%)
 • Αδέρφια (26%)
 • Ρομαντική σχέση (20%)
 • Εκτεταμένη οικογένεια (19%)
 • Παλαιότερα (18%)
 • Παιδί (16%)

Όσον αφορά τις διαφορές γενεών, το LendingTree διαπίστωσε ότι η Gen Zers χρωστούσε περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, με το 46% να έχει δανείσει σε άλλους, ακολουθούμενο από τους Millennials με 37%.

Σύμφωνα με τον Matt Schulz, τον επικεφαλής πιστωτικό αναλυτή της LendingTree, ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι η Gen Z είναι νεότερη στον δανεισμό: “Αυτό καθιστά πιο δύσκολο γι ‘αυτούς να λάβουν ένα παραδοσιακό δάνειο, επομένως είναι πιο πιθανό να δανειστούν από φίλους.”

«Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε απλώς να είναι ότι είναι ακόμη πιο άνετα με την τεχνολογία από άλλες γενιές», λέει ο Schulz. «Χρησιμοποιούσαν το Venmo για όσο διάστημα είχαν χρήματα να ξοδέψουν, οπότε ίσως είναι πιο άνετα να δανειστούν μόνο και μόνο επειδή είναι τόσο εύκολο».

Όσον αφορά το φύλο, το 36% των γυναικών δηλώνει ότι χρωστούσε χρήματα, σε σύγκριση με το 25% των ανδρών.

Εν τω μεταξύ, όσοι κερδίζουν λιγότερα από 35.000 $ ετησίως ήταν πιο πιθανό να χρωστούν χρήματα σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο σε σύγκριση με εκείνους με υψηλότερα εισοδήματα.

Και πόσα χρωστούσαν αυτοί οι άνθρωποι; Το μέσο ποσό ήταν μόνο $400, αλλά ο μέσος όρος ήταν πολύ υψηλότερο στα $8.170. Αυτό συνέβη επειδή τα δεδομένα παραμορφώνονταν κατά πολλά μεγάλα ποσά, που πιθανώς προορίζονταν για προκαταβολές κατοικίας ή παρόμοια τεράστια έξοδα.

Κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δανείζουν χρήματα σε φίλους και συγγενείς

Ο #1 λόγος που οι ερωτηθέντες δάνεισαν χρήματα σε φίλους και συγγενείς ήταν για να βοηθήσουν αυτό το άτομο να εξοφλήσει ένα χρέος (36%). Αυτό μπορεί να ισχύει για διαφορετικούς τύπους πίστωσης, όπως προσωπικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτου ή πιστωτικές κάρτες.

Οι απλήρωτοι δανειστές μπορούν να βλάψουν την πίστωση ενός δανειολήπτη και ακόμη και να οδηγήσουν σε ανάκτηση περιουσίας εάν το χρέος είναι εξασφαλισμένο και αθετήσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι πληρωμές δανείων ήταν στην κορυφή της λίστας των λόγων της έρευνάς μας για τον εντοπισμό χρημάτων σε ένα μέλος της οικογένειας ή σε φίλο.

Η κάλυψη των βασικών αναγκών ενός αγαπημένου προσώπου, όπως φαγητό και φυσικό αέριο (27% το καθένα), καθώς και η πληρωμή ενοικίου ή υποθήκης (22%) ήταν οι επόμενοι πιθανότεροι λόγοι για να ζητήσει δάνειο ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Εν τω μεταξύ, τα απροσδόκητα έξοδα, όπως οι επισκευές αυτοκινήτων, αντιπροσώπευαν το 17% των δανείων προς την οικογένεια και τους φίλους, ενώ τα ιατρικά έξοδα αντιστοιχούσαν στο 8% των δανείων.

Πώς ο δανεισμός από φίλους και οικογένεια μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις

Δυστυχώς, ο δανεισμός (ή μη δανεισμός) χρημάτων σε αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σχέση.

Θυμηθείτε, 1 στους 6 ερωτηθέντες λέει ότι τα χρήματα έχουν καταστρέψει μία από τις σχέσεις τους και η αδυναμία αποπληρωμής του δανείου ήταν ο κύριος λόγος (41%).

Ένα άλλο 27% λέει ότι, ενώ η σχέση δεν χάλασε, τα χρήματα προκάλεσαν ένταση.

«Κανείς δεν νοιάζεται για τα χρήματά σας όσο εσείς, επομένως θα πρέπει να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να τα προστατέψετε», λέει ο Schulz του LendingTree.

«Μερικές φορές αυτό σημαίνει άβολες συζητήσεις με αγαπημένα πρόσωπα. Όσο τρομακτική κι αν είναι αυτή η συζήτηση, δεν θα είναι τίποτα σε σύγκριση με το πώς θα μπορούσε να είναι αφού τα πράγματα έχουν ήδη ξεφύγει», λέει.

Μεταξύ άλλων λόγων για τους οποίους το θέμα των χρημάτων τερμάτισε μια σχέση: το 26% λέει ότι ήταν επειδή αρνήθηκε να δανειστεί τα χρήματα, ενώ το 24% είπε ότι ήταν επειδή του είπαν ψέματα για το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα.

Ίσως ως αποτέλεσμα, σχεδόν οι μισοί (46%) από αυτούς που έδωσαν χρήματα σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο λένε ότι τώρα το μετανιώνουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το 60% όσων έχουν κάνει αίτηση για αποπληρωμή δανείου δεν έχουν δει ακόμη αυτά τα χρήματα.

Από αυτούς των οποίων οι σχέσεις καταστράφηκαν, τα πιο επηρεασμένα τμήματα ήταν οι millennials (22%), οι γυναίκες (20%) και εκείνες που κερδίζουν λιγότερα από 35.000 $ (22%).

Πώς η τεχνολογία μειώνει την ένταση γύρω από το δανεισμό από αγαπημένα πρόσωπα

Σε μια πιο θετική σημείωση, η τεχνολογία διευκολύνει πολύ την αποπληρωμή των φίλων και της οικογένειας.

Σύμφωνα με την έρευνά μας στο LendingTree, σχεδόν το 60% των χρηστών του Millennial και του Gen Z λένε ότι εφαρμογές χρηματοδότησης όπως το Venmo έχουν κάνει τις σχέσεις τους πιο βολικέςμειώνοντας την αμηχανία που μπορεί να προκύψει όταν ζητάτε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα να σας ανταποδώσουν. Αν μετρήσεις όλες τις γενιές, Το 48% ανέφερε θετικά αποτελέσματα από τη χρήση μιας εφαρμογής πληρωμών peer-to-peer.

Ο λόγος που?

«Είναι πολύ λιγότερο δύσκολο να ζητήσεις χρήματα μέσω της Venmo από ό,τι να το κάνεις μέσω τηλεφώνου ή email ή ειδικά αυτοπροσώπως», λέει ο Schulz. Ωστόσο, σημειώνει, «δεν διευκολύνει απαραίτητα την είσπραξη αυτών των χρημάτων σε όλες τις περιπτώσεις».

«Σε τελική ανάλυση, κάποιος μπορεί απλά να αγνοήσει ένα αίτημα. Ωστόσο, η πιθανότητα να σε αγνοήσουν ή να σε απορρίψουν μέσω του Venmo φαίνεται πολύ λιγότερο επώδυνη και πολύ λιγότερο προσωπική από ό,τι όταν είσαι πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον», λέει.

Στην πραγματικότητα, το 61% των χρηστών εφαρμογών πληρωμών peer-to-peer λέει ότι οι φίλοι ή η οικογένειά τους συνήθως τους επιστρέφουν χρήματα αμέσως μετά το αίτημα πληρωμής, αν και το υπόλοιπο 39% έπρεπε να τους το υπενθυμίσει.

Συμβουλές για δανεισμό χρημάτων σε φίλους και συγγενείς

Για να αποφύγετε συγκρούσεις γύρω από τα χρήματα, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε. Αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την επικοινωνία σας σαφή και συνεπή και να θέσετε τις προσδοκίες σας μπροστά.

 • Δημιουργήστε ένα συμβόλαιο: Η σύναψη ενός νομικά δεσμευτικού συμβολαίου μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά μπορεί να σας προσφέρει ηρεμία εάν σκέφτεστε να δανείσετε χρήματα σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Φροντίστε να περιγράψετε τους όρους του δανείου, όπως το ποσό, τους όρους πληρωμής, τυχόν τόκους ή προμήθειες που θα χρεωθούν και πότε πρέπει να εξοφληθούν τα χρήματα.
 • Ρυθμίστε ένα πρόγραμμα πληρωμής: Εάν αποφασίσετε να μην χρησιμοποιήσετε ένα συμβόλαιο, θα συνεχίσετε να θέλετε να κάνετε μια συμφωνία πληρωμής με το άτομο στο οποίο δανείζετε χρήματα. Καταγράψτε κάθε περίοδο πληρωμής και πόσα οφείλονται σε κάθε ημερομηνία λήξης. Φροντίστε επίσης να αναφέρετε πότε περιμένετε να αποπληρωθεί πλήρως το δάνειο.
 • Δανειστείτε μόνο όσα χρήματα μπορείτε να αντέξετε οικονομικά: Εάν σκέφτεστε να δανείσετε χρήματα σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, μην δανείζετε περισσότερα χρήματα από όσα αντέχετε. Αν και μπορεί να είναι καλό να έχετε προσδοκίες σχετικά με την επιστροφή χρημάτων, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην ξαναδείτε αυτά τα χρήματα. Από την άλλη πλευρά, όσοι ζητούν χρήματα από φίλους και συγγενείς θα πρέπει να ζητούν μόνο ό,τι χρειάζονται (και ό,τι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν).

Μεθοδολογία

Η LendingTree ανέθεσε στην Qualtrics να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή έρευνα σε 2.051 καταναλωτές των ΗΠΑ από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2021. Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας δειγματοληψία μη πιθανοτήτων και χρησιμοποιήθηκαν ποσοστώσεις για να διασφαλιστεί ότι η βάση του δείγματος αντιπροσώπευε τον συνολικό πληθυσμό. Όλες οι απαντήσεις εξετάστηκαν από ερευνητές για ποιοτικό έλεγχο.

Ορίσαμε γενιές ως τις ακόλουθες ηλικίες το 2021:

 • Γενιά Ζ: 18 έως 24
 • Millennial: 25 έως 40
 • Γενιά Χ: 41 έως 55
 • Baby boomer: 56 έως 75

Ενώ η έρευνα περιελάμβανε επίσης καταναλωτές της σιωπηλής γενιάς (αυτοί που είναι 76 ετών και άνω), το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό για να συμπεριλάβει ευρήματα που σχετίζονται με αυτήν την ομάδα στις αναλύσεις γενεών.

Paylaşın